Tre steg for å teste smartere

Det er ikke bare store selskap som gjennomfører tester for å forbedre sine resultater og øke konverteringsgraden. Som liten publisher er det nesten enda viktigere å teste forandringer på nettstedet. Det å ansette et byrå for å sette opp dyre A/B-tester er heldigvis ikke nødvendig, det holder med å vite hva du skal se etter.

Hvor mange ganger har du gjort en forandring på nettstedet ditt og deretter tenkt at du burde ha testet resultatet av det? Fra og med nå er det fortid, så lenge du følger disse tre stegene for å gjennomføre smartere tester.

Steg 1: Bestem dine nøkkeltall

Et vanlig begrep ved analysering av data, uansett om det gjelder webanalyse eller salgsstatistikk, er KPI. KPI står for ”Key Performance Indicator” og oversettes vanligvis til ”nøkkeltall”.

Nøkkeltallene fastsettes etter hvilken informasjon du vil få ut av testen. De må besvare spørsmålet ”hva vil jeg at testen skal fortelle?”. Dersom du for eksempel prøver å endre på en formulering i teksten og gir en direkte oppmuntring om å klikke på en link, bør nøkkeltallet være klikkfrekvens. Hvor mange prosent av dine besøkende klikket på linken tidligere, og hvor mange gjør det etter forandringen?

Før du bestemmer dine nøkkeltall må du altså vite hva du vil ha informasjon om. Gjennom å stille spørsmål som dine nøkkeltall skal svare på, kan du lettere fokusere på hensikten med testen. Ellers er det lett å miste fokus når alle dataene begynner å komme inn.

Noen spørsmål som du kan stille deg selv for å få frem dine viktigste nøkkeltall er;

  • Prøver jeg å øke klikkfrekvensen på en viss link eller knapp?
  • Prøver jeg å øke konverteringen for et visst produkt?
  • Prøver jeg å få besøkerne til å utføre en handling gjennom å endre formuleringen i teksten?

Steg 2: Be om råd

Gjennom å be andre om råd kan du få nye perspektiver på testen din. Dette kan være spesielt nyttig om de ikke allerede er inneforstått med hvordan du pleier å jobbe. Det å samle en gruppe mennesker for å brainstorme gir deg ikke bare en mulighet til å teste dine ideer på andre, det hjelper deg også med å holde deg på riktig spor.

Steg 3: Uansett hvordan det går – lær noe!

Testens resultat er din belønning for jobben som du har utført. Det er viktig å huske på at selv om resultatet ikke ble det du forventet deg, finnes det mye å lære. Ha derfor alltid som et mål å lære deg noe som du kan ta i bruk når du jobber med nettsiden fremover.

Noe å tenke på før testprosessen
Uansett hva testen gir for resultat kan du altså lære noe av det. Noen punkter for å lære seg å teste smartere er;

  1. Legg ned den tiden som kreves for å bygge opp en bra test
  2. Hør på andres ideer, og gå ikke glipp av muligheten for godt samarbeid
  3. Behold fokus på nøkkeltallene og de spørsmålene de skal svare på
  4. Sørg for å lære deg noe uansett om din hypotese stemmer eller ikke

Og et bonusråd; Sørg for å ha det kult under prosessen! For å kunne teste smartere, hjelper det å være lidenskapelig rundt det å lære seg nye ting.

Tester og testverktøy
Det finnes flere ulike typer av tester som kan utføres, men de to vanligste er A/B-testen og multivariable tester. Ved en A/B-test skapes to versjoner av nettstedet. Besøkende deles opp slik at halvparten sendes til versjon A og halvparten til versjon B. Det verktøyet som brukes måler gjennom testen de nøkkeltall som har blitt satt opp for å se hvilken versjon som gir best resultat.

Under multivariable tester velges det ut to eller flere deler av siden, og disse skapes i flere varianter, som deretter deles i grupper. På denne måten er det mulig å teste et nesten ubegrenset antall varianter av nettstedet. Dog krever dette at websiden får et stort antall besøkende for at den beste varianten skal kunne bli statistisk sikker.

Det finnes flere typer ulike testverktøy, som alle har forskjellige funksjoner. Hvilket du bør bruke kommer an på hvilken type test du vil utføre og hva du vil teste, men her kommer tre verktøy som du kan prøve ut gratis.

Google Analytics
Google Analytics Content Experiments er et gratisverktøy som kan brukes for å teste, måle og optimere fra samme plass. Her er det mulig å prøve ulike designer, layouts og innhold, for å se hva som er mest effektivt. Verktøyet gjør det mulig å teste opp til ti ulike varianter av landingssiden, mens Google Analytics måler effektiviteten for hver versjon.

Visual Website Optimizer
Verktøyet Visual Website Optimizer tilbyr en gratisversjon som gjør det mulig å teste opp til 1000 besøkende i 30 dager. Da inngår blant annet A/B-tester og multivariable tester, men også mange andre typer av tester.

Optimizely

Verktøyet Optimizely finnes i fire prisklasser, hvorav tre går å prøve gratis under en 30-dagsperiode. Det installeres gjennom en kodestripe som legges inn i nettstedets header, deretter kan alle forandringer gjøres i det grafiske grensesnittet. Her i verktøyet finner du også muligheten til å gjøre både A/B-tester og multivariable tester.

Mer lesestoff
Om du er interessert i lese mer om ulike typer av tester, kan vi anbefale:

Related Posts: